De feestdagen komen razendsnel dichterbij. Misschien sta je te popelen om de kerstboom te versieren, leuke wenskaarten uit te zoeken om naar familie en vrienden te sturen en al eens na te denken over het feestmenu dat je dit jaar op tafel gaat toveren. “It’s the most wonderful time of the year”, zo klinkt het in het bekende liedje, maar jammer genoeg gaat de kerstperiode gewoonlijk ook gepaard met een enorme toename in hartinfarcten. Hier ontdek je hoe dat komt, en waarom het cruciaal is dat je in het nieuwe jaar niet alleen traditionele goede voornemens maakt (genre ‘meer bewegen’, ‘gezonder eten’ of ‘stoppen met roken’), maar ook ‘een EHBO-cursus volgen’ op je lijstje moet zetten.

Van hapjes naar… hartfalen?

Het klinkt je misschien vreemd in de oren, maar op kerstavond ligt het risico op een hartinfarct zo’n 37% hoger dan normaal. Tot die verrassende conclusie kwamen de Zweedse onderzoekers die aan de ‘SWEDEHEART’-studie meewerkten en tussen 1998 en 2013 maar liefst 283.014 hartinfarcten onder de loep namen. Ze keken niet alleen naar Kerstmis, maar ook naar andere feestdagen zoals Pasen, en namen twee weken voor- en nadien als controlemomenten. Hoewel de wetenschappers oorspronkelijk dachten dat de stijging te wijten was aan overmatig alcoholgebruik, moesten ze die verklaring herzien toen bleek dat islamitische feestdagen (die meestal alcoholvrij verlopen) met een gelijkaardig probleem gepaard gingen. Uiteindelijk bestempelden ze de stress om alles op tijd ‘feestklaar’ te krijgen (van de cadeaus tot de feestdis) als de grote boosdoener, vooral bij oudere en zieke mensen.

Begin nu al AED-locaties op te zoeken

‘Je voorbereiden op de kerstperiode’ krijgt een heel nieuwe invulling in het licht van het Zweedse onderzoek. Je mag natuurlijk nog gerust gaan cadeaushoppen, maar doe daarnaast een extra inspanning en zoek via de app of website van het Rode Kruis op waar in jouw buurt een AED hangt. Het is namelijk cruciaal om een slachtoffer met hartfalen meteen te beginnen reanimeren. Tijdens de eerste zes minuten bedraagt de overlevingskans nog 40%, terwijl dat percentage met de helft afneemt na acht à tien minuten.

Reanimatie van een kind of oudere

Hartfalen is van alle leeftijden, maar misschien vraag je je af of je iets speciaals moet doen om een oudere te reanimeren. Maak je geen zorgen: je kan de normale procedure volgen. Het AED-toestel vertelt je wat je moet doen aan de hand van duidelijke, gesproken instructies, soms gecombineerd met een instructievideo. Zelfs als het slachtoffer een pacemaker heeft, weten moderne AED’s de invloed daarvan gewoon uit te filteren. De reanimatie van een kind vraagt wél om een aangepaste benadering. Er bestaan speciale AED-kinderelektroden die een lichtere elektrische schok geven (een kind kan immers minder kracht opvangen) en een kleiner oppervlak hebben (om beter op een klein lichaam te passen).

Een EHBO-cursus volgen

Ook al zijn AED-toestellen enorm gebruiksvriendelijk; je moet het hoofd koel kunnen houden als er naast je iemand in elkaar stuikt. Dan helpt het als je een EHBO-cursus hebt gevolgd en meteen weet wat je te doen staat. Een goed voornemen voor volgend jaar!

Interesse om een cursus AED-gebruik te volgen of te geven? Laat je gegevens achter op onze website. Wij brengen opleiders en cursisten graag met elkaar in contact.