Het Rode Kruis-Vlaanderen becijferde dat in ons land dagelijks bijna dertig mensen een hartstilstand krijgen. Een nog schokkender feit: slechts 5 tot 10% overleeft zo’n hartfalen. Gelukkig stijgen de overlevingskansen tot 60 à 70% wanneer je het slachtoffer meteen reanimeert met een AED, een automatische externe defibrillator. Zo’n toestel mag dan ook niet ontbreken op sportclubs, bij bedrijven, in overheidsgebouwen, … Maar om er levens mee te redden, moet je natuurlijk wél weten hoe je het correct gebruikt. Gelukkig is dat een fluitje van een cent! Volg even mee.

Hoe werkt een AED eigenlijk?

Hoewel we het woord ‘hartstilstand’ nogal snel in de mond nemen, is het niet altijd zo dat het hart effectief stopt met kloppen. Soms is er sprake van levensbedreigende hartritmestoornissen. Een AED analyseert eerst en vooral het hartritme van het slachtoffer om te bepalen of een stroomstoot hem of haar kan helpen. Is dat het geval, dan geeft een volautomatische AED het hart meteen een elektrische schok om het te ‘resetten’. Een halfautomatische AED geeft jou als gebruiker de opdracht om een schok toe te dienen. Zo kan het hart terug zijn normale ritme oppikken.

Niet bang zijn om iets fout te doen

Een slachtoffer in elkaar zien zakken is een behoorlijk stresserende gebeurtenis. Gelukkig helpt een AED je om het hoofd koel te houden. De meeste gangbare AED’s zijn namelijk bijzonder gebruiksvriendelijk, met duidelijke, gesproken instructies en soms ook handige instructievideo’s. Zo weet je perfect wat je moet doen, zélfs in een lawaaierige omgeving. Sommige toestellen zijn bovendien tweetalig. Daarnaast kan je een AED onmogelijk verkeerd gebruiken. Is er geen stroomstoot nodig, dan geeft het toestel geen elektrische schok of schokadvies.

Een AED gebruiken

Zodra je de automatische externe defibrillator aanzet, krijg je het advies om de hulpdiensten te verwittigen, de borstkas van het slachtoffer te ontbloten en de twee elektroden van de AED op zijn of haar borstkas te kleven. Na het toedienen van een eventuele elektrische schok zal het toestel je vragen om een hartmassage en beademing toe te passen. Geen zorgen: ook daarvoor geeft het je de nodige instructies! Het apparaat bepaalt vervolgens of er opnieuw een schok nodig is, en zo ga je door tot de hulpdiensten ter plaatse zijn.

Extra zelfvertrouwen dankzij een cursus ‘Reanimeren met een AED’

Hoewel een AED heel gemakkelijk in gebruik is, zelfs voor wie geen medische achtergrond heeft, voel je je wellicht zekerder als je het proces al eens geoefend of gezien hebt. Daarom biedt Defibtech cursussen aan om een AED-toestel te leren aansluiten en hanteren. Defibtech helpt bij het vinden van een ervaren opleider. Ook onze instructiefilmpjes brengen gegarandeerd opheldering. Neem gerust een kijkje!

0
    0
    Je winkelwagen
    Je winkelwagen is leegTerug naar de webshop