Zowel een hartinfarct als een hartstilstand hebben te maken met het hart, maar het zijn verschillende problemen.
Een hartstilstand kunnen we een ‘elektrisch’ probleem noemen; een hartinfarct (of hartaanval) is een ‘afvoer’ probleem. Soms kan een hartinfarct, wat op zichzelf niet fataal hoeft te zijn, een hartstilstand uitlokken.
Wat is een hartinfarct?
Bij een hartinfarct geraakt een bloedvat van het hart afgesloten en blokkeert daarmee de toevoer van zuurstof naar een deel van de hartspier. Vaak ligt het verkalken van een kransslagader aan de basis hiervan, waardoor er een bloedklonter ontstaat.
De meest voorkomende symptomen zijn:
- een drukkende pijn op de borst
- witte of grauwe gezichtskleur
- hard beginnen te zweten
- kortademig
- pijn in de linkerarm
- maagklachten
Wat is een hartstilstand?
Een hartstilstand treedt op wanneer het normale hartritme plotseling chaotisch wordt. Het hart kan het bloed niet langer effectief rondpompen en de patiënt verliest het bewustzijn en stort in, stopt met ademhalen en heeft geen waarneembare pols. Een snelle reactie is dus noodzakelijk! Er moet onmiddellijk gestart worden met de reanimatie, waarbij een AED noodzakelijk is, want een patiënt met een hartstilstand heeft een levensreddende schok nodig zodat het hartritme weer normaal wordt. Deze schok kan enkel toegediend worden met een AED-toestel.