Heel wat Belgen leven met een pacemaker; een onderhuids ingeplant toestelletje dat ervoor zorgt dat hun hart het juiste ritme aanhoudt door het voortdurend te monitoren en wanneer nodig stroomstootjes te geven. De meeste dragers hebben zo’n pacemaker omdat hun hart te langzaam klopt om hun bloed rondgepompt te krijgen. Maar wat als iemand met een pacemaker een hartstilstand krijgt? Kan je dan zonder zorgen een AED gebruiken om hem of haar te reanimeren? We lichten het antwoord graag toe.

Een pacemaker als stoorzender?

Een pacemaker dient kleine stroomstootjes toe, en die volstaan niet wanneer de drager ervan effectief een hartstilstand krijgt. Maar de vraag of een AED in dat geval wel redding brengt, is niet onterecht. Een AED analyseert namelijk in een eerste fase het hartritme van het slachtoffer om te bepalen of hij of zij gebaat is bij een elektrische schok. Bij de drager van een pacemaker creëren de elektrische impulsen van dat toestel een ruis die de analyse van de AED kan verstoren. Gelukkig hebben moderne automatische externe defibrillatoren daar iets op gevonden …

AED en pacemaker: twee handen op één hart

Moderne AED’s – zowel de halfautomatisch als de volautomatische varianten – zijn uitgerust met artefactdetectie. Ze zijn met andere woorden in staat om zogenaamde ‘artefacten’ op te sporen en de invloed ervan uit te filteren tijdens hun analyse. Onder artefacten vallen niet alleen pacemakers, maar ook eventuele bewegingen en spiersamentrekkingen van het slachtoffer, en zijn of haar ademhaling. Zitten er te veel artefacten in de weg om het hartritme nauwkeurig te analyseren, dan laat de AED jou als gebruiker weten dat er een verstoring en/of beweging heeft plaatsgevonden, en moet je het proces opnieuw doorlopen.

Aandachtspunten bij de combinatie AED en pacemaker

Hoewel een AED en een pacemaker dus perfect samengaan, moet je wél extra aandacht besteden aan de positie van de automatische externe defibrillator. Concreet mag je de elektroden niet recht boven op de pacemaker plaatsen om dat laatste toestel geen schade toe te brengen. Geen zorgen: je kan de platte schijf onder de huid niet missen!

Wil je je 200% zeker voelen bij het gebruik van een AED? Volg dan een cursus reanimeren met een AED.

0
    0
    Je winkelwagen
    Je winkelwagen is leegTerug naar de webshop