De agenda van Jimmy Van Toren is goedgevuld. Hij werkt niet alleen als hulpverlener in het Reetse ziekenhuis Heilige Familie, maar richtte in 2004 ook zijn eigen zaak op, M.M.J., waar hulpdiensten, sportzaken, gemeentes en bedrijven terecht kunnen voor medisch materiaal. Ondanks zijn drukke schema maakte Jimmy tijd voor een babbel met ons. Hij verdeelt namelijk al ruim acht jaar de AED-toestellen van Defibtech, en daar heeft hij zo zijn redenen voor. Volg mee en kom te weten waarom Jimmy M.M.J. oprichtte en hoe hij de toekomst van AED-gebruik ziet.

Een hulpverlener met ‘PIT’

Jimmy werkt al bijna dertig jaar als verpleegkundige, waarvan zevenentwintig jaar als spoedverpleegkundige. Hij behaalde een bachelor-na-bachelor Intensieve Zorg en Spoedgevallenzorg en versterkte in zijn carrière al drie ziekenhuizen: het UZA, het ZNA Middelheim en Heilige Familie, waar hij nu al elf jaar meebouwt aan het PIT-verhaal. Het PIT of ‘Paramedisch Interventie Team’ bestaat uit een ambulancier en urgentieverpleegkundige die uitrukken om dringende medische hulp te bieden. Daarnaast werkte Jimmy een tijdlang als Medic-vertegenwoordiger. Toen dat bedrijf de boeken moest neerleggen, werd Jimmy bestookt met telefoontjes van ex-klanten. “Ze vroegen zich af waar ze hun materiaal nu moesten halen”, legt hij uit. “Ik ben daarop in 2004 begonnen met M.M.J.

Hulpdiensten van het juiste materiaal voorzien

Met M.M.J. werkt Jimmy naar eigen zeggen “prehospitaal”: hij levert met andere woorden medisch materiaal aan “festivals, fabrieken en sportzaken, maar vooral aan het Rode Kruis, het Vlaamse Kruis, brandweer- en ambulancediensten.” Hoewel het niet hun hoofdfocus vormt, geven Jimmy en zijn team ook opleidingen als klanten daarom vragen. M.M.J. heeft een ‘Basic Life Support’-instructeur aan boord, een ambulancier en een aantal verpleegkundigen die klanten wegwijs kunnen maken in de producten die Jimmy hen aanreikt.

De AED-toestellen van Defibtech in het M.M.J.-gamma

In het aanbod zitten ook de AED-toestellen van Defibtech, die Jimmy leerde kennen op een beurs via de Nederlandse vertegenwoordiger: “Lang voor Defibtech gekend was in België, ben ik hun AED’s al beginnen verdelen.” En na acht jaar is Jimmy nog altijd tevreden. “Het is een goed merk”, vindt hij. “De toestellen voldoen aan alle vereisten waaraan ze moeten voldoen, qua robuustheid, wetgeving, werking, … Ik heb nog nooit meegemaakt dat een AED van Defibtech niet werkt, en dat is met goedkopere merken soms wel anders.”

De zaakvoerder legt uit dat de AED-toestellen van Defibtech “FDA-approved” zijn: “De regels van de Amerikaanse Food and Drug Administration zijn bijzonder streng, dus van producten met die stempel ben je zeker dat ze goed zijn.”

Op elke straathoek een AED

Jimmy merkt op dat bedrijven vandaag de dag steeds beter voorzien zijn van AED-toestellen, maar dat de markt nog altijd uitbreidt. “Vakbonden ijveren bijvoorbeeld voor meer veiligheid op het werk, onder andere omdat mensen nu veel langer moeten werken dan vroeger”, vertelt hij.

Toch ziet Jimmy nog ruimte voor verbetering: “Laat ons overal in de gemeentes AED’s hangen en ervoor zorgen dat mensen weten hoe ze ermee moeten omgaan.” Hij hoopt dat een cursus AED-gebruik verplicht deel zal gaan uitmaken van de EHBO-opleiding in het middelbaar, “zodat iedereen weet wat hij of zij moet doen, en we samen nog meer levens kunnen redden.”

Jimmy: “Een AED is echt een meerwaarde op het vlak van reanimatietechnieken, en die eerste vijf minuten zijn zo cruciaal. Als je dan niet begonnen bent met reanimeren, is de slaagkans meteen veel kleiner.” De M.M.J.-oprichter stipt tot slot wel aan dat de een belangrijk aandachtspunt is. Naarmate ze meer en meer in het straatbeeld opduiken, neemt de kans op vandalisme en diefstal immers ook toe.

Interesse om een cursus AED-gebruik te volgen of te geven? Laat het ons weten, want wij brengen opleiders en cursisten graag met elkaar in contact!

0
    0
    Je winkelwagen
    Je winkelwagen is leegTerug naar de webshop