Hoewel scholen niet verplicht zijn om een automatische externe defibrillator te kopen, verhoogt zo’n toestel wel de overlevingskansen van leerlingen, bezoekers, leerkrachten en andere leden van de schoolstaf die een hartstilstand krijgen. Ook op de sportclub is een AED een goed idee, want zelfs goedgetrainde atleten kunnen een hartstilstand krijgen. Snel kunnen reageren omdat je over een AED-toestel beschikt is cruciaal, maar daarnaast moeten omstaanders natuurlijk weten hoe een AED werkt. Niet onbelangrijk: zelfs een kind kan je leren om te reanimeren!

Een AED gebruiken

Zodra je een automatische externe defibrillator opstart, geeft hij duidelijke, gesproken instructies. Sommige modellen tonen daarnaast zelfs nog instructiefilmpjes. Het toestel bepaalt eerst of het slachtoffer geholpen is met een elektrische schok. Een stroomstoot heeft namelijk alleen effect wanneer het hart fibrilleert (dit wil zeggen dat de hartkamers chaotisch trillen). Is dat het geval, dan geeft een volautomatische AED een elektrische schok om het hart terug in het normale ritme te krijgen. Een halfautomatische AED geeft de gebruiker de opdracht om een schok toe te dienen.

Reanimatie voor kinderen…

Hoewel een hartstilstand minder vaak voorkomt bij kinderen, kunnen ook zij wel degelijk het slachtoffer worden van acuut hartfalen. Omdat een kinderlichaam minder kracht kan opvangen, beperken de Defibtech AED-kinderelektroden de schok tot 50 Joule in plaats van de gebruikelijke 150 Joule. Bovendien is het oppervlak van onze AED-kinderelektroden kleiner, zodat ze beter op een kinderlichaam passen. Je AED-toestel voorzien van kinderelektroden is eigenlijk een must op locaties zoals een school, een zwembad of een sportcomplex.

… en door kinderen?

Volgens de Belgische wet mag iedereen een AED bedienen, net omdat het gebruik ervan zo intuïtief is. Hoe sneller het slachtoffer een elektrische schok en hartmassage krijgt, hoe groter de overlevingskans. Wat telt is dus niet wíe hulp biedt, maar wel dat het meteen gebeurt. Dat betekent dat zelfs kinderen een AED-toestel mogen en kunnen hanteren. Omdat dat natuurlijk niet niks is, kun je als school of sportclub reanimatiecursussen organiseren speciaal voor kinderen.

Test gratis een AED

Interesse in een AED? Bij Defibtech test je gratis een toestel voordat je effectief tot de aankoop overgaat. We demonstreren de werking en geven eventueel gebruikerstrainingen. Je kan natuurlijk ook altijd een AED huren. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie!

0
    0
    Je winkelwagen
    Je winkelwagen is leegTerug naar de webshop