Jaarlijks krijgen zo’n 10.000 tot 15.000 Belgen een hartstilstand, en het kan letterlijk iedereen overkomen. Er bestaat dus een reële kans dat jij ooit iemand in die situatie zal moeten helpen. Dan is het natuurlijk cruciaal dat je meteen weet wat je te doen staat. De eerste zes minuten zijn letterlijk van levensbelang, want binnen dat tijdsbestek bedraagt de overlevingskans nog meer dan 40%. Wacht je langer om te reanimeren, bijvoorbeeld tot de ambulance na acht à tien minuten arriveert, dan heeft het slachtoffer nog amper 20% om het te halen. Elke seconde telt! Zou jij een hartstilstand herkennen? Aarzel je of moet je “nee” antwoorden, dan is dit artikel verplicht leesvoer voor jou.

Qu’est-ce qu’un arrêt cardiaque ?

Een hartstilstand ontstaat door hartritmestoornissen die het hart verhinderen om bloed in heel het lichaam rondgepompt te krijgen. Het hart hoeft daarom niet altijd te stoppen met kloppen – het kan evengoed net heel snel en chaotisch gaan trillen – maar zijn functie valt wel onvermijdelijk uit, waardoor de spieren en de organen al snel zonder zuurstof vallen. De gevolgen zijn ernstig; een dodelijke afloop is zelfs onvermijdelijk als niemand het hart van het slachtoffer terug in het juiste ritme brengt met een AED.

Dit zijn de symptomen van een hartstilstand

Iedereen kan een hartstilstand krijgen, en er gaan weinig waarschuwingssignalen aan vooraf. Het slachtoffer verliest binnen luttele seconden het bewustzijn en stopt met (normaal) adem te halen. Als omstaander maak je een wereld van verschil door meteen te reageren:

  • Spreek het slachtoffer aan en probeer een reactie los te weken door lichtjes aan zijn of haar schouders te schudden.
  • Breng je oor vlak bij de mond van het slachtoffer om te controleren of hij of zij nog ademt. Kijk ook of de borstkas nog op en neer beweegt.
  • Leg drie vingers op de pols van het slachtoffer en oefen een beetje druk uit om te voelen of er nog een polsslag is.

Het slachtoffer reanimeren

Na deze check moet je onmiddellijk tot actie overgaan. De eerste stap is de hulpdiensten bellen. Vervolgens moet je het slachtoffer reanimeren met behulp van een AED, en hartmassage en mond-op-mondbeademing toepassen. Heb je nog nooit een automatische externe defibrillator gebruikt? Kijk dan zeker eens naar onze instructiefilmpjes om te zien hoe dat precies in zijn werk gaat.

0
    0
    Votre Panier
    Je winkelwagen is leegTerug naar de webshop