Een voetballer of wielrenner die op het veld of op de fiets een hartstilstand krijgt: het is vreselijk nieuws. Hoewel er voor elke 100.000 sportbeoefenaars maar één tot twee gevallen zijn van een plotse dood tijdens het sporten, gaan bepaalde sporten wel degelijk gepaard met tot veertien keer meer kans op hartfalen. Daarbij lopen mannelijke beoefenaars tien keer zo veel risico dan vrouwen. Om eventuele hartproblemen aan het licht te brengen, raden we sporters aan om een preventief hartonderzoek of een sportkeuring te laten doen. Zo’n onderzoek maakt het onderscheid tussen aanpassingen van het hart die het gevolg zijn van intensief trainen (het zogenaamde ‘sporthart’ dat wel degelijk gezond is, maar dat groter wordt en trager slaat om een zwaardere belasting aan te kunnen) en effectieve hartafwijkingen.

De sportkeuring: ‘better safe than sorry’

Of je nu een beginnend sporter bent of een professioneel atleet: een grondige screening is van cruciaal belang om aangeboren afwijkingen op te sporen en hartfalen te voorkomen. Bepaalde aandoeningen verergeren namelijk door te sporten, of het sporten zelf kan op lange termijn medische problemen of zelfs acute hartletsels doen ontstaan. Idealiter gebeurt een preventief hartonderzoek door een cardioloog of een arts met een achtergrond in sportgeneeskunde. Zo biedt het sportmedisch centrum Cardiosporten bijvoorbeeld conditie-, inspannings- en cardiologische tests aan op elk niveau.

Tips om veilig te sporten

Onverantwoorde inspanningen zijn uiteraard uit den boze. Een te zwaar trainingsschema heeft een averechts effect en is ronduit ongezond. Voldoende rustmomenten inbouwen en stressfactoren zoals prestatiedrang en druk van buitenaf vermijden is dan ook de boodschap. Verder verkleint de juiste voeding – lees: voldoende groenten, fruit en vezels, en weinig verzadigde vetten – de kans op hart- en vaatziekten.

Dé locatie voor een AED? In de sportclub!

Wat als het toch misloopt? Een sporter die een hartstilstand krijgt, moet meteen gereanimeerd worden. Omdat elke seconde telt, is het cruciaal om een automatische externe defibrillator op een duidelijk zichtbare plaats te hangen in de sportclub of op sportevenementen. Liever eerst een AED-toestel gratis testen voordat je tot de aankoop overgaat, of intekenen op onze verhuurformule? Dat kan perfect.

Vraag gerust naar de mogelijkheden!

0
    0
    Votre Panier
    Je winkelwagen is leegTerug naar de webshop